Fluefiskern.no

logo
oktober6

Fiskeplasser:

- Oktober kan by på et meget godt fiske i og rundt overvintringsplassene til stingsilden (bildet over) eller ute på rekeplassene (bilde under).

- Over ser du en typisk overvintringsplass for stingsild. En stor bukt med bryggeannlegg med litt mudderbunn/tang. Her vil det være tanglus gjennom hele vinteren noe stingsilden bruker som en matkilde.


- I denne bukten er vannet veldig salt og ikke påvirket av noen bekker, noe som gjør at vanntemperaturen vil være stabil gjennom vinteren. Det virker som stingsilden foretrekker disse "salte" plassene og trekker ikke inn i fjordsystemene, hvor vannet ofte er brakkere, før vanntemeraturen blir litt varmere ut på våren.

Oktober - stingsildstimer

Tips: 

- Let opp bryggeanlegg. Det er kanskje ikke de mest idylliske plassene å fiske på, men treffer man på sjøørret der kan det fort være feite fine overspringere.


neste måned, November.

Fluevalg: 

- Små rekefluer fungerer godt på denne tiden. Utfordringen nå er ikke fluevalget men å finne sjøørreten. Den trekker mot bekkene for å gjøre seg klar til gytingen og man merker at fisket blir tregere lengre ute mot havet.

- Vaskebjørn size 4 eller 6, med litt Uv i fremkroppen, er ofte på enden av fortommen. Flua fisker godt året rundt og er fast i boksen.

Line valg:

- Jeg fisker mye med Fast Intermediate eller Full Intermediate, på de fleste plassene jeg fisker på. Gjennom året, fungerer disse linene meget godt. Men, jeg bytter alltid line hvis jeg føler jeg ikke fisker på den dypden jeg ønsker. Jeg blir fort stresset og ukonsentret hvis lina synker for fort eller jeg føler flua går for høyt i vannet.


les mer om linene jeg bruker her

oktober5

Byttedyr: 

- Sandreker og Strandreker begynner sin vandring ut mot dypere vann. I 2014 og 2015 registrerte jeg begge artene så sent som 12.November, 2014 og 19 November i 2015.

- Tobisen jager aktivt rundt for å fete seg opp før vinteren, blir det kaldt i været og vanntemeraturen synker veldig i vannet vil den grave seg ned. Er det en mild vinter vil Tobisen hoppe over dvaltiden. Det at Tobisen er en stedbunnen fisk gjør at den graver seg ned der den er klekt som yngel.

- Du finner lopper, mysider og tangkutlinger inne på grunnene.

- Det er store stimer med stingsild i vinterdrakt. Disse stimene finner du ofte i det saltere vannet da brakkvannsområdene gjerne er kaldere. Let opp bukter med bryggeannlegg eller båthavner. Stingsilden søker gjerne opp disse plassene for beskyttelse og det er mengder med tanglus der som den jakter på gjennom vinteren.

- Brislingen trekker ut mot dypere vann.

oktober2
oktober7

- Bildet over viser en typisk god strandrekeplass. Bukta er ikke påvirket av brakkvann, det er rullestein i flo/fjære sonen og store steiner spredd utover i bukta. Det er også en dyp kanal som strekker seg ganske langt inn i bukta som gjør det "trygt" for rekene å vandre inn og ut.

- Dette er en av de buktene jeg ser reker så sent som i November. Disse plassene er mindre påvirket av ferskvann/brakkvann og vanntemperaturen synker ikke så hurtig på høsten her ute som den gjør lengre inn hvor høstflommene pøser ut iskaldt vann i fjordsystemene. Det å finne en bukt som huser strandreker er enklest på våren, April/Mai gyter de. Er det ikke strandreker/sandreker der rundt den tiden kan du leter videre.

Vaskebjørn size 6
nfisklogo
Instagramlogo

Følg meg på instagram

patagonia-fish-logo
SA Volantis Camo
logo

Bli en patreon supporter

  Nye Volantis Camo SA

winston logo

        Min fluestang

         Mine vadere

Sponsorer

redigton

        Min fluesnelle

org.nr. 99 57 98 115    oppdatert 29.02.2021

youtubereklame