logo1test


Fluefiskern.no

Min flueboks

Forord.

Nå skal det skrives at de fluene jeg har valgt å ha i flueboksen min ikke har havnet der av rene tilfeldigheter. Fluene jeg velger er mønstre som har vist seg å være fiskefangere. De imiterer bytterdyrene jeg ønsker å imitere eller det er atraktorfluer som viser seg å trigge fisken til hugg.  Det er også fluer som ikke henger seg opp under fisket.


Jeg anbefaler å satse på noen få fluemønster i begynnelsen. Så havner du ikke oppi "byttefluemodus". Bruk mere tid på variasjon i inntrekket ditt og varier daletiden på flua.


Er du nybegynner og helt fersk i "gamet"? her er noen tips til deg som planlegger å sette igang med fluefiske: Nybegynner ?


siste oppdatering av mine flueboks : 22.10.2016

Fortyng flunene dine

Fortyng fluene dine etter hvilke forhold du skal bruke de til. Ha samme mønster i forskjellige størrelser. Lag noen fortynget eller helt ufortynget. Lær deg hvor fort de forskjellige fluene dine synker ved å telle hvor lang tid de bruker på å synke på f.eks 1 meter vann, noen andre faktorer vil jo spille inn her som tidevann og strømforhold, men over tid lærer du deg å avfiske områder mye mere effektivt med denne teknikken. I tillegg danner du deg et bilde av hvordan flua oppfører seg i vannet.

Fin et mønster du tror på

Det at jeg fisker så mye med de fluene jeg har valgt,  fungerer nødvendigvis ikke så godt i enden av fortommen din. Prøv deg ut litt og fin et mønster du syntes fungere for deg. En stor del av sjøørretfiske for meg er å sitte time for time bak bindestikka å prøve ut forskjellige ting. Det er ikke alltid fluene havner i enden av fortommen, men jeg tror det er viktig å være kreativ bak bindestikka og stimulere den store skapertrangen mange av oss har.

Hvilket fluemønster skal du velge?


Jeg sier alltid at 90% av fiske er lokalkunnskap. I kunnskap legger jeg jo inn byttedyrlære, fiskeplassene, tidevannsstrømmer, saltinnholdet i vannet osv. Det er jo gjerne sånn at er du på en plass du vet du får fisk, kjenner du det jo på hele kroppen, før du skal ned, at her får jeg fisk! Uten engang å tenke på fluevalg, stang, snelle, merker på utstyr osv. 


Så det jeg prøver å si er at jeg annbefaler skjeldet hvilke fluer man bør bruke. Jeg er veldig opptatt at man skaper egne erfaringer. Det jeg gjør funker muligens ikke så godt for deg/andre. Godt eksempel her er Jiggy VS Vaskebjørn på Bornholm turene. Jeg fisker endel med Runar Kabbe og han og jeg fisker med helt forskjellge fluer, omtrent bestandig! Men vi får begge fisk på de samme turene bare fordi vi bruker mer tid på å observere området, bruke erfaringen vi har og ikke minst dele med all kunnskapen vi har. 


Kommer du noen gang ned til meg på en gang fisker vi jo på plasser jeg vet man burde få fisk. P.g.a. jeg kjenner disse plassene så utrolig godt. Fluene valget for min del her blir bare en bonus på slutte. Rett før jeg begynner å kaste.


Fluevalget kommer gjerne rett før du skal begnne å kaste og før den tid har man jo tatt en drøss meg avgjørelser som overhode ikke har noe med fluevalg i det hele tatt.


Vel man, dette er noe av det jeg foreleser om i sjøørretfiske og det er utrolig artig. Jeg gir deg alikevel en liten oversikt over hvilke fluer jeg ville hatt i boksen til ditt høstfiske. Jeg har jo fisket endel i de områdene selv og kjenner til endel av byttedyrmangfoldet. 


1. Vaksebjørn i size 6 og 8. (Gjerne tynt dresset)

2. Lady i size 8-10 i sand/tan farger, her legger jeg gjerne inn litt uv farger i dubben. (la den se liten ut/ikke overdress)

3. See throught baitfisk.

4. Krampa.

5. Gurgler til nattfiske.

6. Pinesquirrel kutlingen. (TMC 777 SP i size 10) lag den lett dresset.

7. Hoover Shrimp i naturell iblandet med litt flue chartreuse funket veldig godt i fjord høst og funker sikkert like godt i år.


Vel, dette utvalget er jo preget av det jeg bruker selv. Men jeg får mnange rapporter, fra hele scandinavia på at det fungere i mange forskjellige settinger. Jeg selger t.o.m. Vaskebjørn, bunnet på dobbel-krok, til en kar i Nord norge som bruker den til ørretfiske på fjellet! Her med oter fjøl.


En siste liten sak. Jeg hadde en liten greie med årets guidestudenter på Kommersøya hvor jeg etter et 3 dagers kurs laget en rekeflue, til hver student, av ull, plukket fra samtilge studenters ullsokker. Alle fikk fisk på den. Med kunnskapen de hadde lært, klarte de å guide sine kunder til å få fisk. 


Man skal jo ikke glemme at det ligger mye flaks i fisket også og tilfeldigheter! 


 MEN!! en ting er 100% sikkert!! Det er igenting som er som å ha en flueboks, STAPPET med nye fluer!!

Jeg har fra tid til annen med meg et par fluer jeg har blitt tipset om å prøve eller fluer jeg har hatt i bindestikka en stund og som trenger litt prøvekjøring.  


Første flue, Vaskebjørn.

uwfoto
nfisklogo
Instagramlogo

follow me on instagram

sage
patagonia-fish-logo
Titan_full_intermediate
hover_synk2_synk4

org.nr. 99 57 98 115    updated  03.01.2018

youtubereklame