Fluefiskern.no

logo
Checkout

Min flueboks

Forord.

Nå skal det skrives at de fluene jeg har valgt å ha i flueboksen min ikke har havnet der av rene tilfeldigheter. Fluene jeg velger er gjerne mønstre som har vist seg å være fiskefangere.

Fluene kan gjerne imiterer bytterdyrene, men jeg liker også atraktorfluer! Fluer som viser seg å trigge fisken til hugg, som f.eks; Pink Lady. Jeg legger også stor vekt på at fluene ikke henger seg opp under fiske og at de beveger seg slik jeg ønsker i vannet.  


Siste oppdatering av min flueboks : 10.12.2023

Fortyng flunene dine 

Fortyng fluene dine etter hvilke forhold du skal bruke de til. Lag noen fortynget eller helt ufortynget. Lær deg hvor fort de forskjellige fluene dine synker ved å telle hvor lang tid de bruker på å synke på f.eks 1 meter vann, noen andre faktorer vil jo spille inn her som tidevann og strømforhold, fortomslengde og tykkelse, men over tid lærer du deg å avfiske områder mye mere effektivt med denne teknikken. I tillegg danner du deg et bilde av hvordan flua oppfører seg i vannet.


Fin et mønster du tror på

Det at jeg fisker så mye med de fluene jeg har valgt,  fungerer nødvendigvis ikke så godt i enden av fortommen din. Prøv deg ut litt og fin et mønster du syntes fungere for deg. En stor del av sjøørretfiske for meg er å sitte time for time bak bindestikka å prøve ut forskjellige ting. Det er ikke alltid fluene havner i enden av fortommen, men jeg tror det er viktig å være kreativ bak bindestikka og stimulere den store skapertrangen mange av oss har.


Hvilket fluemønster skal du velge?

 

Jeg sier alltid at 90% av fiske er lokalkunnskap. I kunnskap legger jeg jo inn byttedyrlære, fiskeplassene, tidevannsstrømmer, saltinnholdet i vannet osv. Det er jo gjerne sånn at er du på en plass du vet du får fisk, kjenner du det jo på hele kroppen, før du skal ned, at her får du fisk! Uten engang å tenke på fluevalg, stang, snelle, merker på utstyr osv. 


Så det jeg prøver å si er at jeg annbefaler skjeldet hvilke fluer man bør bruke. Jeg er veldig opptatt av at man skaper egne erfaringer. Det jeg gjør funker muligens ikke så godt for deg/andre. Godt eksempel her er Jiggy VS Vaskebjørn på Bornholm turene. Jeg fisker endel med Runar Kabbe og han og jeg fisker med helt forskjellge fluer, omtrent bestandig! Men vi får begge fisk på de samme turene bare fordi vi bruker mer tid på å observere området, bruke erfaringen vi har og ikke minst dele med all den kunnskapen vi har. 


Fluevalget kommer gjerne rett før du skal begynne å fiske. Før den tid har man jo tatt en drøss meg avgjørelser som overhode ikke har noe med fluevalget å gjøre i det hele tatt.


Temaet "Fluevalg" er noe jeg foreleser om i sjøørretfiske og det er utrolig artig. De som for mye fisk på en flue har som regel mye lokalkunnskap også.UNntak!


Det finnes alltid unntak!!

- Flyvemaur.

- Strandfluer

- Fjærmygg.

- Strandfluemaggot

- Vingesnegler

- Glassål

- Muslingmark

- Små flyndrer.

 

En siste liten sak. Jeg hadde en liten greie med noen guidestudenter på Kommersøya. Etter et 3 dagers kurs laget jeg en rekeflue, til hver student, av ull, plukket fra samtlige studenters ullsokker. Flere fikk fisk på den. Med kunnskapen de hadde lært, klarte de fleste å guide sine kunder til å få fisk. 

 

IMG_1068

Jeg elsker å binde fluer, teste ut forskjellige mønstre og være kreativ bak bindestikka og du skal aldri være redd for å prøve ut alt mulig av fluer. Veldig ofte oppdager du at fisken kan ta et stort utvalg av fluer og til tider virker det som om fisken ikke bryr seg om hva den får servert. Som f.eks de gangene du får en fisk på loppe og så finner du en svær børstemark eller sild i munnen på den. Husk, sjøørreten er på søken etter mat og en jeger som presser seg til det ytterste for å overleve.


Min flueboks vinteren 2023

VB uv pink - Ufortynget

OWNER AKI LIGHT size 6

nfisklogo
Instagramlogo

Følg meg på instagram

patagonia-fish-logo
Guideline-Reach-Reel-01
youtube

Bli et YouTube medlem

  Ny stang og snelle til gjedde fra Guideline

winston logo

Min fluestang til sjøørretfiske

         Mine vadere

Sponsorer

redigton

Min fluesnelle til sjøørretfiske

CND-Logo

      Ny stang til sjøen!

org.nr. 99 57 98 115    oppdatert 26.01.2024

youtubereklame