Det jeg ofte ser etter i en god sjøørretplass er sandbanker. I disse sandbankene lever gjerne tobisen og hesterekene. Tobisen liker gjerne plasser hvor det er tidevannsstrøm, så det bør man ha i tankene når man skal lete den opp. Den vil ha sandbunn og ikke mudder/leire.

Så her er det en ide å ta fatt i dykkemaska på sommeren å komme seg ut å sjekke. Jeg har sjekket mange av mine plasser om sommeren. Det er spennede å lete opp tobisbakene.

Det enkleste er å gjøre det i skummringen/natten. Ta med deg en vanntett lommelykt og svøm over området. Flash med lyktet over der du tror du er tobis. Er det tobis der, piler de avgårde så fort de blir lyst på.

Disse vil grave seg ned på samme plassen igjen så fort faren er over.


Finner du en tobis plass, har du garantert lopper, tanglus, mysis, strandreker og sandreker i nærheten.


Tobisen jakter aktivt etter lopper, tanglus og mysis. Det samme gjør sandrekene og strandreker også. Så dette henger sammen. Finner du Tobis finner du de andre artene i nærheten også.  

Sandbankene

Bilde ovenfor; ser du et av flere typiske områder tobisen trives. Her vet jeg det er godt med ålegress, finkornet sand, gode loppeforhold og ikke minst et tidevannspreget område.

sandbankene10
sandbankene8

Bilde ovenfor; Dette er faktisk fra en badeplass. Det vi liker å ha under føttene når vi bander om sommeren er finkortet sand, tobisen søker den samme sanden. Så let opp disse strendene på nettet å ta en titt på de ved hjelp av gulesider, da får du fort svar om det er et område du kan forvente å se tobis.

sandbankene7-norgeibilder

Bilde ovenfor; Slike små, dype, bukter med sandflekker er hotspots. Her er det år etter år tobis som holder til. Det myldrer av lopper, tanglus, mysis og strandreker inne i bukten.

sandbankene2

Bilde ovenfor; Her også, en badestrand/bukt til høyre i bildet. Mye sand i sundet her og det myldrer av tobis. På tuppen av "øya" er det masse strandreker, lopper, mysis og tanglus i rullesteinsonen og det er sterk tidevannstrøm som presser igjenom her.

sandbankene4

Bilde ovenfor; Nå ser dere sanbanken. Dette er en plass jeg liker å bade om sommeren og som jeg har filmet på flere av mine fiskefilmer på. Midt i sundet er det en stor banke med finkornet sand. Store mengder lopper her da det finnes flere felt med ålegress. Området er også preget av mye tidvannstrømmer noe tobis trives godt i. En av mine beste loppeplasser.

sandbankene3

Bilde ovenfor; Bruk tid først på å lete opp flekkene på Gulesider, så tar du turen ut for å sjekke forholdene. Er det finkornet sand eller mudder/leire? Hvor dypt er det der? Er plassen preget av tidevann? Kan jeg se noen tanglus, lopper eller mysider inne ved strandsonen?


neste tema, sund 

nfisklogo
Instagramlogo

Følg meg på instagram

patagonia-fish-logo
Titan_full_intermediate
Sa BFT
logo

Bli en patreon supporter

         Flyte line

       Min "Go to" line

winston logo

        Min fluestang

     Mine vadere/jakke

Sponsorer

redigton

      Min nye fluesnelle

org.nr. 99 57 98 115    oppdatert  13.01.2020

youtubereklame