Odder&skjær

Odder som stikker ut mot åpent hav eller som bryter av en lang kyststrekning er plasser du bør legge ned tid på. Dette vil være en plass sjøørreten må passere og som den ofte patrulerer rundt. Her blir det ofte tidevans-strømmer og det samler seg mye byttedyr rundt slike odder.


Er det tilfelldigvis et skjær eller en stor stein på utsiden av odden du har sett for deg, vil dette skape en stoppeplass for sjøørreten. Jeg får ofte fisk på slike plasser. Gjerne bake samme stein, gang på gang.

odderskjaer01

Odde

Skjær

Ovenfor ser du en skikkelig "hot-spot". Vannet strømmer på, rett på utsiden av odden og skaper en form for bakevje in mot bukta. På denne plassen skjer det bare når vannet er på vei opp mot flo sjø. Når vannet går ned mot fjære sjø igjen, virker plasser helt død. Så pass på å besøk fiskeplassen din til forskjellige tider på døgnet, flo/fjære og ikke minst når de forskjellige byttedyrene er aktive.  

Bukt

odderskjaer02

Her er en klassisk sjøørretplass. Denne odden bryter av en gangske lang kyststrekning (nordover på bildet). Renna inntil land, hvor fisken svømmer,  er noen meter dyp og fisken vil da måtte brekke av for så å trekke ut forbi odden. Her treffer den et skjær som gjør at fisken tar ofte en runde inn i bukta før den evt. snur å svømmer ned igjen eller trekker ut mot skjæret og videre oppover. Det hopper ofte fisk der ute på skjæret og tidevanns-strømmene som kommer forbi her er sterke.

Odde

Skjær

Renne

Bukt

odderskjaer03

Igjen er vi ved en odde hvor jeg har funnet et skjær på utsiden. Denne plasser ligger ut mot havet og fisken trekker på innsiden av skjæret. Tilfeldigvis er det endel sandflekker og tangklaser her som gjør at det samler seg opp mye byttedyr i dette sundet. Jeg opplever best fiske mot fjære sjø her, da strømmen går nordover (på bildet). Det er dyperer på nordsiden av skjæret enn det er på sørsiden og det virker som fisken liker å jage rundt i disse dype lommene på jakt etter byttedyr, som blir tatt av tidevanns-strømmene. Her er det bare å legge flua i bakevja å følge med på fortommen. Den tar ofte flua når den synker her!

Skjær

Odde

Nord

Syd

Nord

Syd

odderskjaer04

Skjær

Odde

Her har vi en flott odde. Det er et dypt sund som går imellom skjæret og land og det er dypt langs land på begge sider av sundet. Dette gjør at fisken trekker tett inn mot odden. Her er synkeline effektivt og jeg fisker fluene dypt, tett inne ved land. Når tidevanns-strømmene står på her, stiller fisken seg opp, akuratt som i en elv og venter på små kryp som kommer farende med strømmen. Se etter odder hvor det er dypt langs kantene og fisk tett opp mot land. Finnes det et skjær på utsiden, har du en skikkelig artig plass å fiske på.

Sund

odderskjaer05

Her ser vi en plass som er noe lik den forrige. Det  som gjør at denne plassen skiller seg ut fra den forrige er at den er grunn på østsiden av sundet. Når vannet er på vei mot flo sjø, presses vannet imellom sundet å akselrerer over det grunne partiet. I denne strømmen jager fisken mer aktivt rundt en i de dypere lommene. Her gjelder det å ha fart på flua hvis fisken skal se den. Strip den inn og vær klar! I slike strømmen skjer ting fort. Fisken virker til å være mer agressiv på grunt vann med sterk tidevanns-strøm. Den hugger ofte hardt og utraset bruker å gå rett ut mot dypere vann. Se etter slike plasser som er dype på den ene siden for så å bli grunnene på den andre siden. Besøk plassen på fjære og flo sjø for å se hva som skjer med tidevanns-strømmene og hvor fisken liker å jage.

Odde

Sund

Skjær

Grunt

Dypt

Øst

Vest

nfisklogo
Instagramlogo

Følg meg på instagram

patagonia-fish-logo
Titan_full_intermediate
Sa BFT
logo

Bli en patreon supporter

         Flyte line

       Min "Go to" line

winston logo

        Min fluestang

     Mine vadere/jakke

Sponsorer

redigton

      Min nye fluesnelle

org.nr. 99 57 98 115    oppdatert  13.01.2020

youtubereklame